Burgers verwachten goede omgangsvormen van hun gemeente

algemeen
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Burgers vinden het belangrijk dat hun gemeentebestuur naar ze luistert en oog heeft voor hun bijdrage aan de lokale gemeenschap. Dat vinden ze belangrijker dan bijvoorbeeld het niveau van de voorzieningen in hun gemeente. Dat staat in de tweejaarlijkse rapportage ‘De Staat van het Bestuur’, die minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, eind vorgie maand aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. De rapportage bevat actuele cijfers en gegevens over het lokale bestuur (gemeenten, provincies en waterschappen). Het thema van deze rapportage is de stabiliteit van het bestuur.

.Uit de rapportage blijkt dat de financiële positie van gemeenten de afgelopen jaren stabiel geweest. De komende jaren zal de financiële ruimte van de gemeenten naar verwachting afnemen.

Ruim 90% van de gemeentelijke programma’s bevat afspraken om burgerparticipatie te bevorderen (dit was in de vorige collegeperiode 83%). In 92% van de gemeenten is het mogelijk om online een product aan te vragen (was 9% in 2005).

Download rapport Staat van het Bestuur 2012 (pdf)